Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Brenda Bonnett, en canadisk dyrlæge og professor i epidemiologi.

"Agria Cat Breed Profile kan fungere som et hjælpemiddel for JYRAK, DARAK og andre racekatteklubber der arbejder seriøst med katteopdræt. Selv for den almindelige katteejer kan viden om kattens sundhed være til nytte. Vi vil bidrage til at skabe sunde og stærke katteracer. Noget som mange katteejere bekymrer sig om. Et dyrlægebesøg kan betyde et større hul i tegnebogen, end man måske forestiller sig, også selvom en sygeforsikring dækker størstedelen af udgiften" siger Sonja Karaoglan, direktør for Agria i Danmark.

Vi vil bidrage til at skabe sunde og stærke katteracer.

Kattens livsmiljø spiller en stor rolle for, hvilken type skader den udsættes for. Blandt huskatte er sårskader den mest almindelige årsag til et dyrlægebesøg. Deres udeliv udsætter dem for en større risiko for at blive påkørt, falde ned fra træer eller havne i katteslagsmål, som resulterer i bidsår, rifter eller snitsår. Hos de renracede katte, som sjældent kommer ud, ligger sårskader nede på en femte plads.

"Katte, som slås og bider hinanden, kan få inficerede bylder. Den lille spidse kattetand fører bakterier fra mundhulen med sig ned i underhuden. Selve såret er lille og læger ofte hurtigt, men bakterierne vokser og udvikler sig til en byld" siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring.

Katteslagsmål er ikke lige så almindeligt blandt racekatte. Dels fordi territorialinstinktet ikke er lige så stærkt indendørs, og dels fordi ansvarsfulde ejere skiller katte ad, hvis de slås under samme tag. Derimod er det mere almindeligt blandt racekatte, at de leger med gavebånd og garn, som findes i hjemmet, og som ender i mave-tarmkanalen.

Agria Cat Breed Profile viser, at racekattene besøger dyrlægen omkring 20% oftere end huskattene i samme periode. Det er positivt, at ragdoll, en af de mest populære racekatte i Agria´s skadesdata, ligger på samme niveau som huskattene, og besøger dyrlægen sjældnere end andre racekatte.

"Vi ser, at huskattene ikke kommer til dyrlægen lige så ofte. Det er derimod uklart, om det skyldes, at de faktisk er sundere, eller om dyreejeren ikke får katten behandlet" siger Lene K. Jørgensen. Det kan delvist skyldes, at huskattene ofte tilbringer store dele af tiden udendørs, og at ejeren måske ikke er lige så opmærksom på forandringer i kattens helbred.

Huskattenes andet problemområde er mavetarmkanalen. Opkast og diarré er almindeligt forekommende symptomer, som kan være tegn på mavetarmbetændelse, virus eller parasitter, men sjældent skyldes, at katten har spist noget, den ikke kunne tåle, da katte er kræsne dyr.

Sygdomme, som både racekatte og huskatte løber lige stor risiko for at blive ramt af, er hudtumorer, tandsygdomme og problemer med urinvejene. Racekatte er mindre ramt af bylder og smerter i bevægelsesapparatet, sandsynligvis fordi de ikke bliver udsat for ydre skade i samme omfang som huskatte.

 

De 5 mest almindelige diagnoser JF. Agria Cat Breed Profile:

Huskatte   Racekatte
Sårskader i huden Mavetarmproblemer som opkast, diarré
Mavetarmproblemer som diarré og opkast Vægttab, mistet appetit
Bylder (ofte bidsår) Problemer i øvre urinveje
Vægttab, mistet appetit Problemer i nedre urinveje
Problemer i nedre urinveje Sårskader i huden

 

 

Kattens forbedrede status - om katte sygeforsikret i Agria

  • Agria Cat Breed Profile er et forskningsprojekt som har kortlagt 500.000 kattes sundhedstilstand fra 2009-2013 i samarbejde med Brenda Bonnett, en canadisk dyrlæge og professor i epidemiologi. Sygdomstilfældene er beregnet ud fra antal besøg hos dyrlægen, hvor udgiften oversteg dyrejerens selvrisiko, og hvor der blev udbetalt erstatning eller foretaget en skadesbehandling hos Agria. Ved sygdomme med flere besøg hos dyrlægen er der kun medregnet ét besøg. Hvert år afsætter Agria en del af præmieindtægterne til forskning i bedre dyresundhed – Agria Cat Breed Profile er blevet finansieret af denne forskningspulje. I 2007 blev Agria Dog Breed Profile for hunde præsenteret.
     
  • I dag findes der omkring 1.200.000 katte i Sverige ifølge SCB*. Af dem har knap 9 % en stamtavle og er således racerene katte. Resten er blandingsracer eller huskatte. Ifølge undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik i 2000, er der ca. 650.000 katte i danske hjem.
     
  • Sverige har verdens højeste andel sygeforsikrede katte med 36 % af den totale bestand. Ifølge SCB er 62 % af de forsikrede katte kunder hos Agria, og heraf er ca. 20 % racerene. I Danmark er kun ca. 10 % af kattene sygeforsikrede**.

    Sammenlignet med hunde, hvor sygeforsikringsgraden i Sverige ligger på 80 %, og 35 % i Danmark**, er der blandt kattene således stadig et stort potentiale for et tryggere liv, hvis uheldet er ude, ved at dyreejeren sygeforsikrer dyret.
     
  • Den første kat blev forsikret i Agria Sverige i 1973. Intet andet land i verden har flere sygeforsikrede katte end Sverige. På trods af det er kattene stadig det dyr, hvor antallet af sygeforsikrede stiger mest ifølge Agrias statistik, og der er ingen tegn på at interessen er faldende. ”Agria håber på at se en lignende udvikling i Danmark” siger Sonja Karaoglan, direktør for Agria Dyreforsikring. ”Vi samarbejder bl.a. med Dyrenes Beskyttelse omkring hvordan vi kan højne kattenes værdi i danskernes øjne, så vi slipper for udtalelser som ”jamen det er jo bare en kat”.
     
  • Ifølge SCB* er kun 41% af de svenske katte ID- eller chipmærkede. Vi har ikke officielle tal fra Danmark. En mærkning øger chancen for at få sin kat tilbage, hvis den forsvinder.

    Top 5 – populære katteracer ifølge Felis Danica:

  1. Maine coon  2. Norsk skovkat  3. Helig birma  4. Britisk korthår  5. Ragdoll.

    Agrias filosofi er, at de katte, som statistisk set er mindre ramt af skader, skal betale en lavere forsikringspræmie end de katte, der besøger dyrlægen oftere. Derfor har Agria inddelt katteracerne i 3 præmiegrupper.

*Seneste SCB-undersøgelse blev gennemført i 2012 (SCB: Statistiska Centralbyrån).

**Undersøgelse gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 998 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år, som har hund eller kat, i perioden 27. oktober - 5. november 2014.