Vælg din hunkat med omhu

Gode kvaliteter ved en avlshun er først og fremmest gode benstammer. Katten skal også være racetypisk og hun skal have let ved at føde. Din hunkats mor og mormors fødsler skulle give et godt fingerpeg om din egen hunkats egne evner og adfærd. Det kan gælde alt lige fra, hvor kraftige veer de får til, hvor mange dage de går med de små killinger i maven.

Hvis du overvejer at købe en avlshun efter en mor, der har fået kejsersnit både én og to gange, skal du tænke dig om en ekstra gang. Denne hunkat kan sagtens føde normalt, men du skal være klar over den risiko, du løber.

Stamtavlen

Studér stamtavlen på din kommende hunkat grundigt. Se om nogle af hendes slægtningen tit dukker op inden for din race. Hvis du er usikker, så tag en kopi og spørg andre opdrættere, som har haft racen i mange år. En god stamtavle er et godt argument for at købe en avlshun. Men tænk også på, at den kommende hankats stamtavle skal passe til hendes.

Fra killing til vridende hunkat i løbetid

Der kommer en dag i alle nye hunkatteejeres liv, hvor de spørger sig selv, om katten mon er rigtig rask. Den søde lille killing går krumbøjet med halen til siden, gnider sig op ad alt, hvad den kommer i nærheden af, ruller sig på gulvet, på tæpper og i sengene og udstøder de mest hjerteskærende lyde.

Hyppige løbetider er også stressende for ejeren

Din kat er kommet i løbetid. Dette fænomen optræder hos alle raske hunkatte fra de er mellem seks og atten måneder gamle – starttidspunktet varierer meget afhængig af race, årstid mm. Har man flere hunkatte, kan de sætte hinanden i gang, og tilstedeværelsen af en hankat kan også have en fremmende virkning på hunners løbetid.

Hjælp – min kat kommer i løbetid hver anden uge

På nogle tidspunkter på året, eller med nogle katte (det her er meget individuelt), kan man have problemer med hyppige løbetider. De fleste hunkatte spiser mindre, når de er i løbetid, og meget hyppige løbetider kan derfor have en dårlig indvirkning på katten, fordi hun taber sig, kommer i dårlig form og bliver stresset. Hyppige løbetider er også stressende for ejeren på grund af søvnløse nætter og sure naboer. En af løsningerne kan være at parre hende, en anden at give hende p-piller.

Hjælp – min hunkat kommer ikke i løbetid

Som modpunkt til katten med de hyppige løbetider har vi katten, der slet ikke kommer i løbetid. For at stimulere løbetiden kan du eventuelt bede en ven med en intakt hankat, om du må få lov at låne lidt af hans kattesand. Hormonerne kan sætte gang i din kat.

Har din hunkat ikke været i løbetid, når den fylder to år, bør du gå til dyrlæge med hende, for så kan det skyldes, at hun har livmoderbetændelse. Der kan også være andre fysiske grunde til, at hun ikke kommer i løbetid.

Strintning

Ukastrerede (intakte) hankatte og til en vis grad også hunkatte markerer deres territorium med urin. De står med halen lige i vejret, tramper med bagpoterne og dirrer med halespidsen - de strinter. Disse dufte er meget stærkere end normal urin og kan opfattes af andre katte på lang afstand.

Det er meget almindeligt at indekatte markerer (strinter), når de flytter ind i et nyt hjem eller der kommer nye møbler – for at få det nye til at dufte velkendt. Hvis din hankat strinter, skal du ikke vente for længe med at få den kastreret – du risikerer, at den fortsætter med denne adfærd efter kastreringen.

P-piller eller ej

Anvendelsen af p-piller eller ej er meget omdiskuteret. Hvis man har en hankat sammen med hunner, er det nok bedst at bruge p-piller, da hankatten som regel opdager, at hunkatten er i løbetid før ejerne gør – tro endelig ikke, at du selv har bedre styr på det – som regel vil det være for sent.

Hvis du sætter din hunkat på p-piller, skal du helst vente, til hun har været i løbetid én gang, før du begynder på pillerne.

P-piller fås på recept hos dyrlægen, men dyrlægen kan også ringe recepten ind til apoteket, så du slipper for at konsultere dyrlægen.

Hvis du vil parre din hunkat, efter at hun i en periode har fået p-piller, er det bedst at lade hende have en normal løbetid først. Lad være med at parre hende i den første løbetid, hvor hun stadig kan have rester af p-pillerne i kroppen.

Hvis du har tænkt dig at lade hunkatten gå ’på pension’ efter næste kuld, er det en god idé at få hende steriliseret. P-piller kan på længere sigt øge risikoen for livmoderbetændelse og kræft.