Er min kat egnet til avl?

Den første ting du skal spørge dig selv inden avl er, om din kat er velegnet til avl? Selvom katten er blevet købt til avl, er det ikke sikkert, at den har udviklet sig som forventet. Hvis katten har en defekt, et arveligt problem, som katte lider af, eller som forkorter dens levetid, bør du bestemt ikke bruge katten i avl. Katten skal også have et godt og stabilt temperament.

Afhængigt af racens populationsstørrelse, kan kosmetiske skønhedsdefekter have større eller mindre betydning. Hvis det er en meget lille race betyder det ikke meget, så er det vigtigere, at katten er sund og med godt temperament.

Felis Danica og de forskellige katteklubber har også regler for avlsforbud. Nogle fejl og mangler resulterer automatisk i et avlsforbud. Der kan være både generelle og racespecifikke begrænsninger der kan medføre avlsforbud.

Avlskat eller udstillingskat

En avlskat og en udstillingskat kan være en og samme kat, men det er slet ikke sikkert, at det er tilfældet. I en showkat er det de egenskaber der er synlige (fænotype), der spiller den største rolle. Hvad der gælder for avlsskatten er alle træk (genotype).

Derudover er der mange gener og træk, der ikke vurderes på udstillingen, men som er vigtige for avlsskatten. For eksempel evnen til at passe killinger, let at føde killinger, generel modstandsdygtighed over for sygdomme og sundhed i linierne.

Først og fremmest bør du lære katten at kende. Se derefter på forældrene; deres udseende, deres sundhed og temperament. Mange skjulte dispositioner kan dukke op hos forældre og børn eller ved hjælp af DNA-test.

Tænk på racens bedste ud fra et langsigtet perspektiv

Det med kun at tænke en enkelt generation ud i fremtiden, for at få drømmekatten, er normalt ikke en vellykket strategi. Det er de opdrættere der planlægger og ser det lansigtede perspektiv, der opnår de største avlsucceser. En god tommelfingerregel er at parre på en sådan måde, at du selv gerne vil beholde en af killingerne og bruge det i dit fortsatte avlsarbejde.

Vær omyggelig med kombinationen af avlsdyr

Når du vælger avlsdyr, er det vigtigt at bevare hunkattens positive egenskaber. Ved samtidig at vælge en han der passer til hunkatten, kan du også forbedre hendes mindre gode kvaliteter. Det er kun godt at du har forskellige måder at udvælge avlshanner på. Det betyder, at der vil være flere avlskombinationer, end hvis alle parrer efter det samme princip.

Hvis alle valgte den "største, bedste og smukkeste" han, ville indavl stige, og der ville ikke være meget avlsmateriale i den næste generation. Det er vigtigt, at der bruges så mange gode hanner som muligt, for at sikre katteavlens fremtid.

Forskellige principper når du vælger avlshan

Man kan vælge avlshanner ud fra en række forskellige principper. Uanset hvad du vælger, er det klogt at følge udviklingen af killinger af egen avl, parallelt med at du følger andre killinger fra den samme hankat. På denne måde kan du se hvad hunkatten giver, og hvad der kommer fra hannen. Man kan nogle gange se, at en "mellem" hunkat parret med en bestemt avlshan får bedre resultater end en "rigtig god" hunkat, fordi de passer bedre sammen.

Positiv og negativ avl

I negativ avl ser du på hunkattens negative egenskaber og prøver at kompensere for dem. I positiv avl forsøger du at styrke hunkattens positive kvaliteter. Du ser ofte på begge på samme tid; du vil opretholde en god kvalitet, men samtidig kompensere for en dårlig.

Geografiskt egnet han

Du kan også foretage et geografisk valg. Så vælger du en god nok han i nærheden. At dette kan være et godt princip skyldes, at hunkatten risikerer at stoppe midt i en løbetid, hvis hun har brug for at rejse langt for at blive parret.

Valg efter udstillingsmeritter

Det er selvfølgelig trygt at parre med en hankat, der er blevet udstillet og har fået en god kritik. Hvis du er interesseret i en hankat, men er usikker på hvor god han er, kan du altid bede en mere erfaren person om at se på ham. Hannerne der udstilles, er i øvrigt ikke altid bedre end dem der ikke udstilles.

Valg efter stamtavlen

Der kan være en interessant kat du vil inkludere i hankattens stamtavle, der kan også være en kat, som du vil undgå i hankattens stamtavle.

Valg efter farve

Den letteste måde at vælge en hankat på, er til enhver tid at vælge en hankat efter de farver, han kan give med netop din hunkat.

Vælg erfaren han eller en nybegynder

Erfarne hankatte og hankatteejere kan være en sikker løsning for nybegyndere. Men selvom begge katte er nybegyndere, lykkes det som regel i sidste ende. Det kan tage et stykke tid før den første parring lykkedes. Du behøver ikke altid vælge en erfaren hankat til din nybegynder hunkat. Husk også på, at risikoen for infektion kan være større hos en hankat med mange parringer bag sig.