Katte er det, man i fagsprog kalder ”semisolitære dyr”. De lever som udgangspunkt alene men har kompetencer til at fungere i en flok, hvis der er fordele ved det.

Problemet med katte, der er blevet taget for tidligt fra mor og søskende, er, at de ikke har lært at begå sig socialt.

  • Hvad betyder det, når en anden kat hvæser? 
  • Hvor hårdt må jeg bide, før jeg bliver bidt igen?
  • Det er måske bedre, at jeg trækker mig i stedet for at gå til angreb?

Social kompetencer opbygges inden 12 ugers alder

Denne sociale lærdom kan vi mennesker ikke udstyre kattene med, da de slet ikke er modtagelige i samme grad som f.eks. en hund. Katte lærer altså kun disse basale sociale færdigheder af andre katte, som næsten altid vil tælle mor og søskende. En voksen kat har sjældent lyst til at opdrage afkom, der ikke er dens eget, med mindre den selv har killinger eller har en høj grad af flokbevidsthed, som nogle katte er udstyret med. Desuden har killingen brug for de sociale interaktioner med dens søskende, som en voksen kat ikke på samme måde kan være en del af.

Man har desværre ikke særligt lang tid til at rette op på det, hvis en killing er forsvundet fra sin familie eller er taget for tidligt fra. ”Window of opportunity” er mere eller mindre lukket for evigt, når killingen fylder 12 uger.

Det kan konkluderes at det er en kæmpe fejlslutning at ønske sig en killing, fordi man gerne vil ”præge den”. Man kan spørge sig selv, hvorfor det er så stort et problem, at en killing ikke har udviklet sine sociale kompetencer tilstrækkeligt, men der må man lytte til de mange, der har måttet få aflivet en kat, fordi den var nervøs, aggressiv, uberegnelig, urenlig, eller destruktiv.

Respekter loven - for kattens skyld

Inges Kattehjem´s konsulenttjeneste er dagligt i kontakt med 200 mennesker fra hele landet, og vi hører hver eneste dag om de skæbnesvangre følger af folks manglende omtanke i forhold til alderen på deres nye killing. Man får – kort fortalt – sandsynligvis en kat, man på længere sigt ikke ønsker at leve sammen med, fordi den fungerer dårligt. Eller også får man en kat, som ikke vil kunne omplaceres i tilfælde af, at man ikke kan have den længere, eftersom den kun er knyttet til ejeren og skyer alle andre.

Vi opfordrer kraftigt til, at man respekterer loven og lader killingerne blive hos deres mor, til de er 12 uger – for kattenes skyld.

 

Læs mere på www.ingeskattehjem.dk