Vi hører om det i medierne – nu er der endnu en ”hundesag” med små sagesløse hunde der går i afføring, isoleret, usoignerede og udsultede. Hvordan kan det betale sig at lave hunde på den måde? Og hvem er det der sikrer den økonomiske gevinst ved at være hundehandler?

Agria Dyreforsikring har hvert år flere hundrede skadesager, hvor hundeejere der har købt hundehvalp, bliver ramt af en tragedie, der både bliver smertefuld og dyr. Alt for ofte er hvalpekøbet endt med en hvalp der ikke har det godt, bliver alvorligt syg og i værste fald ikke overlever. 

Det handler ikke kun om illegalt importerede hunde, af populære hunderacer der er smuglet ind i landet via useriøse importører. Det handler også om lokale hundehandlere her i landet, der sælger hvalpe kun med profit for øje. Hvalpene sælges ofte til priser der ligger en del under markedsprisen, og giver alligevel sælgeren en god fortjeneste. En fællesnævner for disse hvalpe er, at de ofte er ”papirløse” – de mangler den dokumentation, som en hvalp bør have med sig ved ejerskifte og mange har levet isoleret under kritiske forhold.

At købe hund, er ikke noget man beslutter over morgenkaffen

God forberedelse betaler sig

At købe hund, er ikke noget man beslutter over morgenkaffen. Der skal ligge grundige overvejelser bag. Du skal vælge den race der passer bedst til dig og gøre dig en masse tanker om hvordan du bedst sikrer din nye bedste ven det lykkelige hundeliv den fortjener. Men for at du kommer godt fra start som hundeejer, skal du starte med at købe hund et sted hvor der er en oprigtig interesse i hvalpen. Det skal ikke være dig der står hos dyrlægen med en syg hvalp og siger ”Sælgeren sagde den var helt rask”, ”Hvad?? Er den importeret – jeg hentede den jo på Fyn??” eller ”Den havde det forfærdeligt – jeg måtte bare redde den”…

Tryghed ved hvalpekøb

Når du handler hvalp, er det vigtigt, at du får udleveret den rette dokumentation. Du bør få udleveret en sundhedsbog der er stemplet og udfyldt af en dansk dyrlæge. Sundhedsbogen indeholder blandt andet et skema der bliver udfyldt, når hvalpen bliver sundhedsundersøgt samt stempler for vaccination. Får du et blå EU pas med til hvalpen, bør dette også være udfyldt af en dansk dyrlæge.

For et trygt og sikkert køb anbefaler Agria også at du forholder dig kritisk til det miljø hvalpen er vokset op i, da det viser om hvalpen har fået en god start på livet. Det øger chancen for, at den vokser op som et mentalt stærkt og fysisk holdbart individ, som du kan have det godt sammen med i rigtig mange år.

Se dig omkring

Det miljø, din hvalp vokser op i, har afgørende indflydelse på dens fremtidige udvikling. Derfor bør du spørge ind til, hvor hvalpene befinder sig, fra de bliver født, til de rejser hjemmefra. Her er det vigtigt, at hvalpene vokser op i et trygt miljø, som en del af familien. De skal lære “huslyde” at kende – støvsuger, fjernsyn, døre, der smækker og mennesker, der kommer på besøg.

Forhold dig kritisk til det miljø hvalpen vokser op i

Hundemor skal du selvfølgelig også kunne hilse på når du besøger hvalpene. Hun skal være glad og imødekommende.

Billigere at købe dyrt

Vær påpasselig, hvis prisen er meget lavere end hvad en tilsvarende hund normalt koster i Danmark. Det man sparer ved at købe en billigere hund, kan meget hurtigt overskygges af ekstra omkostninger til dyrlæger; til behandling og medicinering af sygdomme eller fejl som hunden har med sig, som man ikke kan se på købstidspunktet.

Besøg flere opdrættere

Du bør besøge forskellige opdrættere, også selv om du er helt sikker på, at du har fundet den rigtige opdrætter for dig. Vær bare ærlig og fortæl, at du besøger flere opdrættere. Du vil lære meget ved at se flere hunde hos forskellige opdrættere. Selv om det vil kræve en ekstra indsats at besøge flere opdrættere, er det med til at give dig erfaringer, så du bedre kan sammenligne forholdene med hinanden – både hvordan hvalpene/hundene har det, og hvordan opdrætteren er.

Din opgave

Men hvordan kan du vide, om din lille uldtot nu også er et godt køb? Hvilke ting bør sætte gang i alarmklokkerne? Det vigtigste er at have din sunde fornuft med, når du besøger opdrætteren. Vær blandt andet opmærksom på, om det er et rent, positivt stimulerende miljø for hvalpene at vokse op i. Hvalpene bør ikke leve isoleret i en stald/garagebygning eller hundegård, da dette begrænser hvalpenes udvikling og udfoldelser. Hvalpe, der bliver vænnet til nye miljøer (eksempelvis forskellige steder i huset og haven), har lettere ved at takle de nye situationer og omgivelser, den bliver præsenteret for senere i livet. Hvalpe med en mangelfuld opvækst vil have svært ved at håndtere nye situationer i fremtiden og vil generelt have mindre overskud og mod på livet. Køb din hvalp et sted, hvor hvalpene vokser op i huset og er en del af dagligdagen i stedet for at være lukket væk fra verden.

Køb ikke hvalpen af medlidenhed

Sådan skal en hvalp være

Hvis hvalpene er 5 uger gamle eller ældre, skal de være oppe på benene og virke glade og imødekommende, når de ser dig. De skal trives i et rent og inspirerende miljø, hvor der blandt andet er forskellige legesager, de kan hygge sig med. De skal have fine, rene øjne og ører, nyklippede kløer, ren pels og have mod på livet. Hvalpe, der er vant til menneskelig kontakt, er udadvendte, kontaktsøgende og absolut ikke bange for fremmede. Prøv at håndtere en af hvalpene og se hvordan den reagerer.

Du kan også prøve at tage en hvalp lidt væk fra de andre hvalpe. Gå evt. ind i et andet rum og se, om den virker sky eller bange. Giv den lidt tid til at vænne sig til den nye placering. Snak beroligende til den. Vis den et legetøj, skab lidt interesse og se om den vil lege. Hvis den efter lidt tid følger dig rundt og virker glad, viser den helt normale hvalpe-reaktioner.

Har du ikke selv erfaring med hunde og valg af hvalp, så tag en med som har.

 Gå efter en hvalp der er udadvendt og glad for at være i nærheden af dig. Hvalpe bryder sig generelt ikke om at blive løftet op, så de fleste vil sprælle og stritte imod, når du løfter dem. Nogle tror fejlagtigt, at det viser noget om hvalpens selvtillid (eller dominans). Det er en helt naturlig refleks, alle hvalpe har og har intet at gøre med, om hvalpen har planer om at kravle op ad rangstigen, når den bliver voksen. Hold hvalpen tæt ind til kroppen for at give den tryghed i dine hænder. Prøv at røre den blidt på benene og hold den forsigtigt om poterne, kig den i ørene og mærk den efter på kroppen. Vælg en hvalp, der hurtigt falder til ro, og undgå hvalpe, der virker skræmte. Husk, at du kun vurderer hvalpen ud fra et øjebliksbillede. Det er klart, at en hvalp der er midt i vild leg med sine søskende har sværere ved at falde til ro, sammenlignet med en hvalp, der har leget, lige har fået mad og allerede ligger og småsover.

En sund hvalp har klare øjne (uden snask eller tåreflåd), næsen skal være ren og fugtig, ørene skal være rene uden rødme eller brunt ”snavs/voks”, pelsen skal være ren uden urinplamager. Hvalpen må godt have lidt sul på sidebenene, men bør ikke have en opsvulmet mave, da det kan være tegn på indvoldsorm eller andre parasitter.

Gode spørgsmål at stille til opdrætteren:

 • Hvorfor har du valgt at opdrætte netop denne race? (Her bør en sand kærlighed for racen skinne igennem)
 • Hvor ofte får du kuld? (Vær kritisk hvis der er hvalpe til salg hele året)
 • Hvordan er forældrenes temperament og sundhed (Dit møde med hundemor bør være en positiv oplevelse – bed om at se evt. dokumentation på sundhedsundersøgelser)
 • Hvor gammel er tæven? (Dansk Kennel Klub anbefaler, at tæven skal være minimum to år, inden hun får sit første kuld og må ikke være fyldt otte, når hun får det sidste.)
 • Er det tævens første kuld, eller har den tidligere haft kuld? (Dansk Kennel Klub anbefaler max. 4 kuld i hele tævens levetid)
 • Hvorfor har opdrætteren lavet dette kuld, og hvad er årsagen til, at netop disse to hunde skal være forældredyrene? (Her bør du høre ord som godt temperament og sunde individer)
 • Hvornår forlader hvalpene opdrætteren? (Husk, at de skal være mindst otte uger)
 • Hvordan socialiseres og miljøtrænes hvalpene? (Her bør du høre at hvalpene håndteres af forskellige mennesker - også børn, at de kommer ud på tur i by eller natur, møder andre hunde, lærer at køre i bil osv.) 
 • Hvor befinder hvalpene sig, fra de bliver født, til de afhentes?
 • Er hvalpene vant til børn/andre husdyr/hunde?
 • Hvilken opfølgning er der på hvalpen og hvalpekøbere efter køb?
 • Hvad er der af positive og negative sider ved racen? (Der er altid negative sider ved en alle hunderacer. Her bør du høre ting som ”Den gør meget, kræver en del pelspleje, har svært ved at lære at være alene hjemme, hopper meget op osv.”)
 • Er hvalpen importeret? (Vær ekstra kritisk - du må sikre dig at hvalpene ikke er hentet til landet udelukkende med salg for øje)
 • Er hvalpen vaccineret i henhold til de danske anbefalinger? 
 • Er hvalpen ID-mærket og er den registreret i hunderegisteret?
 • Har hvalpen en sundhedsbog uden anmærkninger fra en dansk dyrlæge? Hvor længe er det siden, den er lavet?
 • Har hvalpen fået de ormekure den skal have? Står det i sundhedsbogen?

Får du ikke tydelige og klare svar på disse spørgsmål, bør du takke nej til handlen. Alle hvalpe er skønne, men det er ikke alle der er friske og raske. Køb ikke hvalpen af medlidenhed, da du ellers på den måde bidrager til den illegale handel med papirløse hunde. 

Impulskøb hører ikke til ved hvalpekøb – husk på at der altid er en hvalp til dig! Måske ikke lige det sted den dag, men du skal nok finde en hos en opdrætter du er tryg ved.