Cecilia Hässler Pettersson har arbejdet som dyrlæge siden 1975. Det var faktisk et tilfælde at hun blev interesseret i gynækologi og formering. Efter eksamen begyndte hun at arbejde med store dyr på Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala.

– Meget handlede om formering og emnet var fascinerende. Jeg arbejdede bl.a. som underviser for kommende inseminører af kvæg og undervidste også veterinærstuderende i emnet ”kunstig insemination”.

Cecilia har arbejdet på Albano siden 1986. Det er hospitalets brede arbejdsområde og mange specialer, som hun bedst kan lide.

– Det er stimulerende at arbejde sammen med alle de dygtige dyrlæger, som er ansat her. Vi lærer af hinanden hele tiden, fortæller Cecilia.

Udstryg og blodprøve
Omkring en fjerdedel af Cecilias patienter er formeringspatienter. Hvis det drejer sig om problemer med parring, starter hun altid med en rutinemæssig undersøgelse af tæven.

– Hvis det er en førstegangstæve, indfører jeg et speculum i vagina for at kontrollere, at alt ser ud som det skal for, at hun kan parres naturligt.

Cecilia kan med en vaginaludstrygning se, om det er det rigtige tidspunkt for parring. Hvis tidspunktet virker rigtigt, kan der også tages en blodprøve for at måle hormonet progesteron, som stiger i sammenhæng med tævens ægløsning.

Den bedste indikator er en erfaren hanhund

Forkert dag er den mest almindelige årsag til en ikke-drægtig tæve
I ældre litteratur står der ofte, at tæven skal parres dag 9-11. I dag ved man, at de individuelle forskelle er meget større.

– En del skal parres på 5. eller 6. dagen og andre så sent som på 24. eller 25. dagen, siger Cecilia.


Den bedste indikator på, om det er den rette dag, er en erfaren hanhund.
– Den mest almindelige årsag til at en tæve ikke bliver drægtig er faktisk at hun parres på den forkerte dag.

Cecilia er en af de dyrlæger, som udfører kunstig insemination (AI). En fuldstændig fortegnelse over alle dyrlæger, som udfører insemination findes hos SKK og Jordbruksverket.

Hvorfor insemination?
Der findes forskellige anledninger til insemination.

– Det kan f.eks. være, at man ønsker at anvende en hanhund, som bor langt væk, at hannen ikke kan parre pga. en skade eller for at undgå infektion.

Cecilia er enig med SKK i deres avlsanbefalinger med hensyn til ikke at inseminere en tæve, som ikke er blevet parret naturligt før.

– Jeg kan dog gøre undtagelser, hvis dyreejeren kan begrunde hvorfor, siger Cecilia.

Frisk, nedkølet eller frossen sæd
I dag findes der tre forskellige metoder til insemination af en tæve. Den første går ud på at udføre inseminationen, når både hanhunden og tæven er til stede.

– Det er oftest sådan jeg arbejder, fortæller Cecilia.

Den anden måde er, at sæden transporteres nedkølet. Det er den almindeligste måde at inseminere med transportsæd.

– Det kræver en del planlægning og fleksibilitet fra hanhundeejerens side for at få logistikken til at fungere.

Nedkølet sæd, som håndteres korrekt kan under optimale forhold holde i tre til fire dage, men det er kort tid, hvis det skal transporteres langt.

Minus 196 grader
Det tredje og sidste måde er, at anvende frossen sæd. Det er en god (og nødvendig) metode, hvis man vil gemme sæd til fremtiden eller ønsker at anvende en hanhund, som ikke lever mere. Frossen sæd skal opbevares i flydende kvælstof ved minus 196 grader. Det betyder, at den skal transporteres i en speciel beholder, som er dyr at anskaffe.

– I dag er det kun SLU i Uppsala, som må opbevare og håndtere frossen sæd. Veterinærhøjskolen i Oslo kan være et alternativ for dem, som bor i nærheden, siger Cecilia.

Chance for drægtighed
Man skal have tilladelse fra Jordbruksverket for at importere sæd.

– Man regner normalt med mellem 50 til 60 procents chance for drægtighed ved naturlig parring eller insemination med frisk sæd. Chancen reduceres til mellem 45 og 50 procent, hvis der anvendes frossen sæd.

Man kan ud fra tallene konstatere, at det med formering ikke er helt let.

– Det er svært. Og det er jo netop det, der gør os ydmyg over for naturen, konstaterer Cecilia Hässler klogt.

5 hurtige spørgsmål til Cecilia Hässler
Hvilken hunderace har du selv?
Irsk terrier. Alle mine dyr er dog kastreret og jeg har aldrig selv opdrættet dyr.

Hvorfor netop gynækologi?
Det er fordi, at formering er det vigtigste, som findes. Uden forplantning, havde vi ingen dyr.

Hvad er det bedste ved dit job?
Mit arbejde handler om at give liv i stedet for at tage liv. Bare det siger vel alt.

Hvad er den mest almindelige årsag til at en tæve ikke bliver drægtig?
At hun parres på den forkerte dag.

Hvordan er den perfekte avlstæve?
Hun er sund og klarer forplantning på egen hånd. Hun viser også tydelige tegn, når det er tid til parring. Hun passer sine hvalpe uden at ejeren skal blande sig alt for meget.