Synes du den danske sommer i perioder er lidt for trist og regnfuld eller er du bare løbet tør for idéer til aktiviteter for dig og din bedste ven? Træning med balancebold er en rigtig sjov og effektiv hundetræning. Dette kan styrke både selvtilliden samt musklerne hos hunden og er utroligt sjovt. Træningen har længe været populær hos mennesker, men ikke så meget hos hunde – dog er det en super god træning for både krop og sjæl hos begge. Det bedste er at træningsformen kan udføres næsten hvor som helst – indenfor når det regner eller ude i solen.

Selvtillid

Træning med balancebold kan være et enormt selvtillids-boost for lidt forsigtige hunde. Ved at prøve noget lidt skræmmende og blive bedre til noget, kan den nervøse hund overvinde sin skræk. For er der noget der er bedre for selvtilliden end at klare noget man var bange for, eller ikke troede man kunne klare?

-  Det er vigtigt ikke at gå for hurtigt frem, specielt når det gæller forsigtige hunde. Der skal tages små skridt til at begynde med og roses en masse, siger Tjerese Casteberg fra hundetrænerne i Stockholm. 

Træningen er god for alle slags hunde, lige fra de forsigtige til de modige. Frembrusende hunde med selvtilliden i top synes ofte ikke balancebolden er en stor udfordring. Det går derfor meget hurtigere for disse hunde at hoppe op på bolden – men husk at belønne selv den modigste og hurtigste hund!

Træning for krop og sjæl

Som om det ikke var nok at træningen aktiverer og styrker alle musklerne i hundens krop, så sættes hjernen også på arbejde. Det er derfor en perfekt træningsform når hunden skal stimuleres både fysisk og psykisk. Træning med balancebolde bruges ofte til genoptræning, netop af denne årsag. I første omgang kan hunden virke usikker og vaklende på bolden, men jo mere i træner, jo mere bygges styrke og balance op.

- Min hund Babar, en Schapendoes, hoppede direkte op på balance bolden som nu er hans favorit, hvilket var en stor overraskelse – siger Sara som træner med balancebold med Babar.

 

Barbar tester balancebolden

Træningsudstyr

Hos hundetrænerne i Stockholm trænes der med tre forskellige bolde: halve bolde, balance måtter/wobble boards og Egg bolde. Én pote per halvbold, to ben på balance måtter og hele hunden på Egg bolden.

- Hundens ryg bliver ikke belastet da Egg bolden er tilpasset til ryggen. Derfor bør man ikke bruge en normal rund pilatesbold. Derimod kan du sagtens bruge din egen balance måtte eller wobble board til hunden, fortsætter Therese.

Selvfølgelig skal der vælges én og samme slags bold og derefter trænes kontinuerligt med denne – vælg én eller flere som dig og din bedste ven trives bedst med.

Huskeliste:
  • Træn maksimum 5 minutter om dagen i begyndelsen
  • Løft ikke hunden op på bolden
  • Tag træningen i hundens eget tempo

Det er altid en god idé at planlægge hvordan du vil træne din hund – også når det gælder balancebolde. Der findes forskellige kurser rundt om i landet, men skal du træne hjemme i første omgang er det vigtigt at du undersøger hvordan dette skal håndteres, inden I går i gang. Therese fra hundetrænerne i Stockholm siger følgende, når vi spørger hende hvordan vi skal håndtere træningen hjemmefra:

- Du må ikke løfte hunden op på bolden, specielt ikke i begyndelsen eller når det gælder nervøse hunde. Lad din hund tage det i sit eget tempo og beløn altid små og store fremskridt.

Det er også vigtigt at hunden ikke tvinges til at gå op på bolden. Det skal være sjovt for hunden og den skal selv være villig til at udføre øvelsen. I begyndelsen kan det sagtens kræve megen belønning og opmuntring før en stædig eller nervøs hund hopper op på bolden. Hvis hunden én gang er hoppet op på bolden selv, burde det blive nemmere og nemmere med tid og træning.

- Begynd forsigtigt når du træner hjemme med din hund, højst fem minutter om dagen i starten. Det er overvældende både for krop og hjerne, og hunden bliver nødt til at vende sig til træningen i et langsomt tempo, fortæller Therese.

Marie har været på træningskursus med Toypudlen Svea og fortsætter træningen hjemme.

- Det er blevet en perfekt aktivitet for hele familien. Børnene blev meget begejstrede da jeg kom hjem med bolden. Nu hvor det har regnet så meget denne her sommer, har vi også trænet en helt masse indenfor, siger hun. 

Svea elsker at træne både inde og ude