Hvor tit skal hunden vaccineres?

Små hvalpe får antistoffer fra deres mor igennem modermælken.  Man kan ikke være sikker på hvor længe antistofferne holder hos hvalpen – det afhænger blandt andet af tævens vaccinationsstatus (herunder om denne er fuldt opdateret). De fleste opdrættere sørger for at hvalpen har fået den første vaccination inden den flytter hjemmefra - som 8 uger gammel hvalp - så man trygt kan tage den med ud i verden på nye opdagelser uden at bekymre sig om smittefare.

Hvis din hvalp er vaccineret når den er omkring 8 uger gammel, bør den vaccineres mod hundesyge, smitsom leverbetændelse (HCC) og parvovirus senest, når den er 12 uger gammel. Vaccinationen kan gentages igen et år efter. Afhængigt af hvilken vaccine din hvalp har fået som 8 ugers, kan det i nogle tilfælde være nok at vaccinere hvalpen igen når den er 12 uger gammel.

Nogle vælger at vaccinere deres hund mod kennelhoste.

Som regel anvender dyrlægen en vaccine, der dækker flere sygdomme på én gang, for eksempel bliver hunden normalt altid vaccineret mod smitsom leverbetændelse (HCC) samtidig med, at den vaccineres mod hundesyge, men da beskyttelsen mod de enkelte sygdomme har forskellig varighed, kan man vælge at vaccinere mod visse sygdomme separat. Ud over basisvaccinerne, har du mulighed for at dække din hund bredere ind, hvis den har særlige behov eller opholder sig i et miljø hvor den er særligt udsat for smitte.

Nogle vælger at vaccinere deres hund mod kennelhoste. Er din hund aktiv jagthund eller musefanger på jeres daglige gåture i skoven, kan det være en god ide at supplere basis vaccinationerne med en Leptospirose vaccine. Du kan i samråd med din dyrlæge tilpasse vaccinationen til netop din hund.

Sygeforsikringen dækker ikke vacciner

Din hunds sygeforsikring dækker sygdom og skade opstået i forsikringsperioden. Den dækker ikke forebyggende behandlinger, som vacciner og helbredstjek. Du bør betragte disse udgifter som vedligeholdelse, ligesom foder og flåt/loppemidler.

Hvad er Agria´s krav til vaccination?

Der har de sidste par år, været en del debat om mulig overvaccination af hunde.

Hos Agria har det hele tiden været vores intention, at vi ikke dækker parvovirusinfektion, hundesyge og smitsom leverbetændelse, hvis man ikke overholder vaccinationsprogrammerne. Det betyder i praksis, at du har dækning for  andre sygdomme hos din hund – også selv om du vælger ikke at vaccinere din hund - men er det en af disse tre sygdomme hunden fejler, beder vi dig indsende dokumentation på at vaccinationerne er overholdt.
 
Grunden til, at vi fastholder, at man skal følge vaccinationsprogrammerne er, at der endnu ikke er lavet ordentlig forskning af hvor længe en opnået immunitet holder. Nogle klinkker tilbyder at undersøge indholdet af antistoffer hos hunden. Man kan måle mængden af antistoffer i blodet og ud fra dette overveje hvilke vaccinationer hunden har behov for. Udfordringen er, at man på nuværende tidspunkt ikke ved hvor længe disse antistoffer bliver i hunden – er det 1 år, 3 år eller resten af hundens liv?

Hunde har forskellige behov for beskyttelse og reagerer individuelt på vaccinationer. Vi anbefaler at man følger vaccineproducentens anvisning og dyrlægens vejledning For nogle vacciner er det nødvendigt med årlig vaccination for at opretholde gyldig vaccinations status – det kunne eksempelvis være kennelhoste eller leptospirose vacciner. For andre vacciner kan det være hvert tredje år. Du bør altid spørge din dyrlæge til råds, når du har hunden til det årlige sundhedscheck.

Du bør altid spørge din dyrlæge til råds, når du har hunden til det årlige sundhedscheck. 

Måske det er nok, at hunden blot får sin grundige sundhedsundersøgelse og springer vaccinationerne over en gang imellem.


Agria Dyreforsikring anbefaler at man overholder vaccineproducenternes anbefalinger. Ingen af os ønsker at vores hunde skal blive syge, og vi har som ejere mulighed for at forebygge nogle sygdomme.

Ændring i vilkår 2015

Vi har konstateret at formuleringen omkring krav til vaccination i vores betingelser, kan føre til misforståelser. Det kan læses som om at forsikringen ikke dækker noget som helst, hvis ikke man overholder vaccinationsprogrammet. Det gør vi. Det er kun i tilfælde hvor hunden eksempelvis bliver syg og  behandlet for Parvovirus, smitsom Leverbetændelse (HCC) eller hundesyge at vi får brug for dokumentation for at der er vaccineret ud fra vaccineproducentens anvisninger.

For at tydeliggøre dette, ændrer vi i forsikringsbetingelserne fra næste år, så det ikke står under pkt. A 7 ”Forsikret dyr” men i stedet som en begrænsning. 2015 betingelserne er i skrivende stund ikke helt klar, men det bliver noget lignende dette:
– Du kan ikke få erstatning for udgifter til parvovirusinfektion, hundesyge og smitsom leverbetændelse (HCC), hvis ikke hunden er tilstrækkeligt vaccineret og revaccineret efter de alment gældende veterinære anbefalinger.