– Canirep beskæftiger sig med hundeavl i alle former, fortæller Catharina.

I 2004 udførte Catharina en undersøgelse, hvor hun studerede 2469 hvalpekuld af 13 forskellige racer. Resultatet viste mange interessante ting med hensyn til parringssæson, drægtighed og kuldstørrelse.

Flest parringer om vinteren og foråret
Catharina og hendes medarbejdere inddelte året i fire perioder: december-februar, marts-maj, juni-august og september-november for at undersøge, om sæsonen hvor tæven parres har indvirkning på frugtbarheden. Man opdagede relativt hurtigt, at de fleste parringer sker om vinteren og foråret.
– Jeg er overbevist om, at det ikke kun er noget vi styrer, men at det også er genetisk betinget, siger hun.

Frugtbarheden er bedre om foråret

Catharina arbejder med en tese om muligheden for, at frugtbarheden er bedre om foråret, da sommeren er det mest naturlige tidspunkt for hvalpene at vokse op.

– Faktisk så vi, at de kuld, som kom ud af vinterparringer var betydelig større, fortæller hun.

Antallet af hvalpe påvirker drægtighedsperioden
Catharinas erfaring med arbejdet på veterinærområdet er, at de fleste hunde har en lavere fertilitetskvotient om sommeren på grund af varmestress.
– Derfor fraråder jeg ofte tæveejere at inseminere og hanhundeejere at opsamle sæden om sommeren, siger hun.

En anden faktor som blev undersøgt var drægtighedsperioden.
– Dét vi kunne se var, at antallet af hvalpe spiller en rolle for hvor længe tæven er drægtig. Hver hvalp mere end gennemsnittet i racen gav nemlig en forkortelse af drægtighedsperioden på 0,25 døgn og ligeledes gav hver hvalp færre end gemmemsnittet en forlængelse på 0,25 døgn.

I hvilket døgn føder tæven?

56-72 +/-1dag regnet fra første parring
65 +/-1dag regnet fra LH-toppunktet
63 +/-1dag regnet fra ægløsning
60 regnet fra optimal parringsdag*
* Ved inseminationsdrægtighed ser vi ofte, at de føder 60 dage fra insemination!
 
Ældre tæver giver mindre kuld
Tævens alder spiller en rolle for kuldets størrelse. Catharinas undersøgelse viste, at det er bedst, at tæven ikke er ældre end fire år, første gang hun parres med hensyn til kuldets størrelse.
– Meget unge og tæver over fem år får ikke lige så store kuld. Det er dog svært at sige, om mindre kuld er forårsaget af, om tæven har født tidligere eller at hun er mindre frugtbar.

De fleste tæver kommer i løbetid for første gang, når de har opnået 85 % af voksenvægten i en alder fra 6 til 18 måneder.
– Løbetidsperioden kan også variere meget tæver imellem. Løbetiden kan vare mellem 10 og 28 dage, hvilket delvis afhænger af racen og delvis af linjer.

Hvis en tæve er i løbetid mere end to gange pr år, påvirker det frugtbarheden negativt.
– Det skyldes, at det tager lang tid før tævens livmoder er normaliseret efter en løbetid, forklarer Catharina.

Bedste parringstid er 2-5 dage efter ægløsning
Parringsvilligheden kan variere fra tæve til tæve, selvom de er ens i både ægløsning og løbetid.
– Den bedste parringsperiode er dog 2-5 dage efter ægløsningen (4-7 dage efter LH), hvilket kan ses ved hjælp af en blodprøve, da progesteronniveauet stiger.


Det er godt at vide, at tævens æg er umodne, når de forlader ovariet og skal modne "på vejen".
- De overlever 2-5 dage i æglederne, mens sædceller kan overleve 4-6 dage i livmoderen. Det betyder, at selv om tæven ikke parres på den mest optimale dag, kan hun stadig blive drægtig, siger Catharina.


Normal frugtbarhed bør ifølge Catharina ligge på mellem 85 og 90 procent og kuldstørrelsen på 1 til 15 hvalpe.

Hvornår skal tæven parres?
10 dages løbetid: dag 8-9*
14 dages løbetid: dag 11-13*
21 dages løbetid: dag 18-20*
24 dages løbetid: dag 21-23*
28 dages løbetid: dag 25-27*
* Dette er forudsat at tæven har samme løbetid hver gang.

Bedst at opsamle sæd fra en 2-5 års gammel han
En hanhund er generelt fertil til omkring ti års alderen, men forskellige sygdomme, medicinering osv. kan påvirke fertiliteten negativt.
– Prostataproblemer kan f.eks. begynde ved seks års alderen og påvirke frugtbarheden. En sund voksen hanhund kan dog parre omkring tre gange om ugen eller hver anden dag uden at kvaliteten på sæden forringes.

Hvis sæden skal gemmes, bør du sørge for at gøre det, når hannen er mellem to og fem år gammel.
– Det er måske ikke sikkert at fryse sæden fra en ældre hanhund på grund af dårlig fertilitet på trods af at han fortsat kan befrugte naturligt. Det kan være godt at tømme en ældre hanhund, som ikke tidligere har været brugt til avl inden han parre fordi sædkvaliteten kan blive bedre af det, siger Catharina.

Sammenhængning er ikke et must
Det er størrelsen på hannens testikler, som afgør, hvor meget sæd han producerer.
– Min erfaring er, at hvis testiklerne ikke er nede i pungen ved 12 ugers alderen, kommer de sjældent ned. Hvis testiklerne kommer ned omkring et års alderen, er de oftest skadet. Det skyldes, at testiklerne ødelægges, hvis sædproduktionen starter, når testiklerne ligger oppe i bugens varme.

Når en han parre sig med en tæve, er der normalt tre ejakulationer, hvor nummer to er den sædholdige.
– Hvis der opstår en sammenhængning, betyder det, at sæden presses ind i livmoderen. Tidsperioden spiller ingen rolle overhovedet, men hvis sammenhængningen ikke sker, kan det være en fordel at holde tævens bagben oppe i cirka 10 minutter, således at sæden bliver inde i tæven.


Frossen sæd versus nedkølet
Catharina fortæller, at svenske hunde bliver mere og mere efterspurgte i udlandet, som medfører, at hendes job indebærer en hel del forsendelse af sæden i ”anden retning”. Det synes hun er sjovt.
– Hvis sæden kan tåle at blive frosset, kan den i princippet holde evigt, siger hun.

Nedkølet sæd er meget lettere at håndtere, men den har givetvis en begrænset holdbarhed. Det er vigtigt med en ensartet temperatur for god holdbarhed og i en speciel konstrueret køleboks holder den i 48 timer. Nedkølet sæd kan sendes til Europa såvel som USA med et ”fornuftigt” transportfirma. Det kræver blot planlægning.
– I Sverige udfører vi kun vaginal insemination og chancen for drægtighed er større med nedkølet sæd, men hvis sæden lægges direkte i livmoderen som f.eks. i USA, er frossen sæd lige så godt, slutter Catharina.