– Da en ven anbealede mig racen, vidste jeg knap nok hvad det var for en hund, fortæller Boel. Men da jeg begyndte at kigge på hvilke egenskaber jeg søgte og forelagde dette for SKK’s raceinformation, foreslog hun også Irish Softcoated Wheaten Terrier – og så blev jeg nysgerrig for alvor.

Boel fortæller at hun og familien i 1999 drog til terrierdebut i Solna for at se på racen.
– Jag faldt med det samme for racen, selvom mine børn i starten ikke mente det var den smukkeste race de havde set, griner Boel.

– Med Mascot, vores første tæve, konkurrede vi lidt med lydighed og tog på et par udstillinger. Vi var en lille gruppe som i starten begyndte at udstille vores hunde på samme tid og så fik jeg hurtigt smag for sporten, selvom Mascot egentlig ikke var mere end til et CK.

Boel blev ganska hurtigt vild efter at skaffe sig en lidt bedre udstillingshund og efter at have været i kontakt med Stig Juréen fra Kennel Windisle fik hun i slutningen af 2001 købt en lovende hanhvalp af ham.

– Hvalpen døbte vi Casper og i dag, ni år gammel, er hans fulde navn INT SE FI EE DK NO LV UCH NV 06 Windisle Inycon ”Casper”. Casper er en fantastisk hund, somhar betydet meget for os med sin personlighed. Han har mange fine og fremgangsrige afkom efter sig, med børn og børnebørn i tre verdensdele trods det at han kun er far til seks kuld.

I 2003 fik Boel sit kennelnavn Buckwheat og i foråret 2008 blev datteren Edit, tidigere succesfuld Junior handler, delejer i kennelen. Buckwheat betyder foresten boghvede hvilket var en af hovedingredienserne i det hundemad som Boel tidigere selv lavede til sinehunde.

I februar 2004 blev Boels førsta kuld født.
– Kuldet bestod af fire tæver hvoraf vi beholdte en som jeg er meget stolt af at have opdrættet: FI SE DK LV UCH Buckwheat Helga Hufflepuff. Trulsa som vi kalder hende til hverdag er i dag multi champion og er i år 2007 endda også blevet Årets Bäedste Allround tæve i raceklubben med meriter i udstilling, vildtspor og agility. Hun ejes af Boels datter Edit og har haft to hvalpekuld.

Frem til i dag er der født 8 kuld under kennelnavnet ”Buckwheat”. I sit avlsarbejde prioriterer Boel fenotype, det vil sige forælædre som er af ens type samt at holde indavlsgraden på et lavt niveau.
– To hunde af ens type bliver sjældent det fine mix man håber på nok mere ”enten eller”. Når Boel kigger på stamtavler er det ikke championtitler som er det vigtigste, men at hundene kommer fra sunde linier og helst ikke er brugt alt for meget.

– Mavefølelsen skal også være på plads. Helt vil jeg se forældredyrene sammen for at kunne forestille mig hvordan den kombination kunne blive, siger hun.

For at bredde sin avelbase lidt u dog ikke risikere at tabe en tævelinie bestemte Boel sig også tidligt for at arbejde på to tævelinier.
– Vi tog en parringshvalp efter vores egen Casper, en tæve som har lavet to fine kuld og nu er faldet godt til hos sin foderfamilie, fortæller hun.

Sundhed og mentalitet er prioritet nummer ét i Boels avlsarbejde. Overdrevent angst eller aggressivitet er egenskaber hun selv aldrig ville avle på. Når det kommer til eksteriør syns Boel at pelskvalitet, farve og størrelse er vigtige egenskaber hos racen, og selvfølgelig et kvikt terrier-udtryk.
– Desuden anser jeg er tydeligt kønspræg som værende meget vigtigt. Man skal kunne se på hovedet om det er en han eller en tæve uden at skulle kigge under maven, siger hun.

Boel bruger en større del af søndagene til pelspleje af sine fire hunde. Hun lader aldrig hundenes pelse vokse helt ud da hun klipper og bader dem regelmæssigt også udenfor udstillingssæsonen.
– Er men ikke en ”frisør-wannabe” skal man ikke have denne race, siger hu nog fortæller at hun syns det er sjovt at arbejde med hundenes pels.

Ud over at opdrætte hvalpe, udstille hunde, træne lydighed og agility samt trimme pelse, afholder Boel en del kurser for sine egne hvalpekøbere samt i raceklubbens regi.

– Jag har taget en hel del instruktøruddannelser hos Hundens Hus og tanken var vel i starten at jeg kun skulle holde mine egne hvalpekurser for at sikre mine hvalpe en god start på livet.

For Boel er det meget vigtigt at kunne give alle hundene et godt liv. Hun stræber efter at alle familiens fem hunde skal have have det sjovt i stedet for at satse alt på en elitehund i flokken.
– Show, sport og fritid er lidt af min mantra. Jeg vil have at mine hunde skal have det gdot, ikke være stressede og skal kunne koble af.

I den nærmeste fremtid planlægger Boel at få et hvalpekuld, træne lidt vildtspor, holde et rally lydigheds kursus samt et par udstillinger.
– Vi skal have parret en tæve vi har på foder og jeg tænkte at skulle fuldende Trulsas vildtsporschampionat. Så har vi tænkt at vi skulle udstille lidt forskelligt i Sverige og udlandet, slutter hun.