Start med telefonkontakt

I stedet for at invitere alle potentielle hvalpekøbere hjem, kan du lave din første vurdering, af potentielle gode familier til dine hvalpe, over telefonen. Du kan få svar på hvordan købernes hverdag ser ud (også efter corona), hvilket hjem de kan tilbyde, hvor mange timer hunden skal være alene hjemme til hverdag og hvilken type hund de leder efter. Laver du en videosamtale kan du hilse på hele familien og give køberne et lille forhåndskig til dig og dine hunde.

Hils på hinanden med et vink

At give hånd til en gæst ligger på rygraden hos de fleste. Når man pludselig ikke kan give hånd, kan det virke unaturligt for mange, men det går faktisk lige så godt med et vink og et smil. Ofte er hvalpekøberne lidt nervøse og så kan man hurtigt ryge tilbage til vante mønstre og række hånden ud i ren releks. Derfor kan det være en god ide at tale om hvordan et besøg vil foregå, så I har afklaret på forhånd hvordan I hilser, omgås og hvilke værnemidler der skal benyttes.

Hold afstand og vær sammen udendørs

Hvis du vælger at invitere hvalpekøbere hjem for at se tæven og hvalpene i deres vante omgivelser, så er der en del du kan gøre for at mindske smittespredning. Undlad at give hånd når I mødes og forsøg at holde aftstand til hinanden. Bed hvalpekøberne om at vaske hænder og spritte af inden de hilser på hundene og vær selv ekstra omhyggelig med hygiejnen. Sørg for der er rigeligt med håndsprit i huset (inkl. På toilettet). Husk på at håndsprit skal ”dampe af” inden hundene bliver håndteret. Vil du servere drikkelse og kage, kan dette forberedes så der er portionsanretninger (f.eks. muffins) og en dåsesodavand til hver. Hvis vejret er til det, kan I tage kagen udendørs med nogle af dine hunde, mens I får talt om racen?

God digital opdatering

De fleste har efterhånden en smartphone eller tablet, der gør det muligt at kommunikationen kan foregå digitalt. Brug videosamtaler, så hvalpekøberne får et indblik i hvalpenes opvækst og trivsel. Fordelen er at du her kan vise hvalpekøberne hvalpenes udvikling fra fødsel til hvalpen flytter til ny familie - uden fysisk fremmøde. Tæven bliver ikke forstyrret af besøg og du kan ”luske” telefonen ned i hvalpekassen, så hvalpekøberne kan få lov til at se og lytte til de små i mælkebaren. Noget mange hvalpekøbere normalt ikke oplever, da opdrættere ofte ikke modtager besøg før hvalpene, er 3 uger gamle.

Socialisering og miljøtræning

Med restriktioner i hele landet, kan det være svært at socialisere sine hvalpe. Det stiller store krav til dig som opdrætter, der nu må tænke ”ud af boksen”. Igen må du planlægge dig ud af det. Ud over hvalpekøbere kan du invitere de personer, du har i din ”boble”. De kan komme på besøg af flere omgange, så hvalpene får set andre mennesker. Hvis vejret er til det, kan du invitere gæster der kan håndtere hvalpene udendørs. 

Gennemgå købsaftaler og formaliteter i forvejen

For at undgå situationer hvor du og hvalpekøberene står bøjet tæt sammen over købsaftalen og læser alt igennem, er det en god idé at gennemgå alle papirerne over telefonen. Så kan du udfylde alt på forhånd, så der blot skal underskrives når hvalpen hentes.

Hvalpepakke, tæppe og legesager

Har du en rutine med at give hvalpen et lille tæppe med hjem, så den har noget der lugter af mor og søskende? Det er en fin gestus som de fleste hvalpekøbere sætter stor pris på. Du kan få hvalpepakker via Agria Breeders Club. Heldigvis kan du stadig fortsætte med at udlevere hvalpepakker, blot du igen husker hygiejnen og vasker/spritter hænder af når du håndterer hvalpepakkerne, for at mindske risiko for smittespredning.

Du kan finde flere tips på DKK’s hjemmeside :

https://www.dkk.dk/alle-emner/coronavirus/info-til-opdrættere