Det havde været let, hvis man blot kunne vælge en hanhund, som er topvinder på eksempelvis en udstilling eller under en jagtprøve, og som tidligere har givet fine hvalpe. Men sådan er det desværre ikke.

Hanhunden

Hanhunden skal opfylde alle de krav, som du har set, at netop din tæve opfylder. Der findes ingen perfekt hund. De har alle en eller anden fejl, men det er vigtigt at se efter, at en hanhund og en tæve, i hvert fald i teorien, kan udfylde hinanden. Hvis din tæve eksempelvis har lidt store ører, bør hanhunden have absolut perfekte ører, og hvis din tæve er lidt lang i lænden, bør hannen ikke være det.

Du skal også nøje studere stamtavlen. Få eventuelt hjælp af en eller anden, som kender til hunde, der befinder sig nogle led længere bagud i stamtavlen. Tænk også på, om du vil opdrætte en vis type inden for racen. Du vælger måske at linieavle på et vis individ, som var en speciel god repræsentant for racen, og den kan dermed forekomme mere end én gang i stamtavlen. Linieavl er dog ikke noget man skal prøve, hvis man ikke har gode kundskaber inden for avl. Gennem udavl kan du beholde den specielle type, du stræber efter i din avl, men det handler om, at hundenes fænotyper passer godt overens, altså at de ligner hinanden af udseende.

Udseendet til din hunds afkom er måske af mindre betydning for dig, så længe de opfylder standarden. Måske er temperamentet og brugsegenskaberne meget vigtigere i dit fremtidige avlsarbejde. Det er alligevel vigtigt at studere stamtavlen, da de anlæg, som din tæve og den udvalgte han bærer på, altså deres genotype, kommer fra tidligere generationer.

Endelig tid for parring

Alt undersøgelsesarbejde og al planlægning er meget spændende. Du er opstemt over, at tæven ser ud til at nærme sig brunsten, tiden for parringen, og du ønsker virkelig, at alt skal gå godt. I de fleste tilfælde klarer tæven og hannen parringen helt og holdent selv, kun med opsyn og støtte fra dig og hanhundeejeren.

 Glem ikke at oprette en parringsaftale med dato for parringerne

Almindeligvis plejer man at lade dem parre sig et par gange fordelt på et par døgn. Det sker for, at man skal være så sikker som mulig på, at man får det rette tidspunkt for ægløsningen. Glem ikke at oprette en parringsaftale med dato for parringerne, og bliv enige om priser for parringen og levende hvalpe, og hvornår det hele skal betales.

Normalt foregår den endelige betaling for hanhunden i forbindelse med, at registreringspapirerne underskrives af hanhundeejeren.

Når dette er gjort, kan du kun håbe på, at din tæve bliver gravid og sætter et stort kryds i almanakken på det 63. døgn efter den første parring. Dog med en vis reservation for, at hvalpene kan bestemme sig for at kigge ud lidt tidligere end beregnet.

Det er vigtigt at huske på, at når parringen er foretaget, skal du sørge for at din tæve har en avlsforsikring, som dækker en del af udgifterne, hvis der opstår komplikationer med forløsningen.

Graviditetstiden

Når parringen er foretaget, kan man let komme til at behandle tæven for forsigtigt. Af frygt for at noget skal ske, kan det betyde, at du reducerer motionen. Måske tænker du, at med nye, små liv i maven har tæven sikkert brug for mere mad. Hvis du tænker sådan, er faren stor for at tæven mister muskler og bliver lidt småfed. Det er noget, der kan føre til, at hun får en vanskeligere hvalpefødsel. Måske kommer du til at tro at hun er gravid, selv om det ikke er tilfældet, bare fordi hun er blevet lidt rundere. Fortsæt med at motionere som normalt, og gør det lige så længe tæven orker det og hendes krop kan klare det. Det er først i de sidste uger, at du skal tage det mere roligt end normalt.

Tegnene på at tæven er gravid varierer en hel del fra tæve til tæve. Men det er ganske almindeligt, hvis hun føler sig dårlig, udsætter sig selv for spisevægring og har humørændringer.

Man kan også se tegn som at vulva ikke trækker sig ordentligt sammen efter løbetiden, og at hundens yver bliver mørk rosa.

Hvis du vil være helt sikker på om din tæve er gravid eller ikke, kan du gå til dyrlægen for at få taget ultralyd eller røntgen af tæven.

Når der er tre uger til beregnet fødsel, og du er sikker på at din tæve er gravid, bør du give hende foder med højere energiindhold. Tæven skal nemlig have den mad, som hun har brug for, og det er til trods for at pladsen til mad i maven er mindre end normalt. Desuden har hun brug for at opbygge energi før fødslen for at undgå eksempelvis svage veer, idet hun har fået for lidt mad.